Ernst-Jan Pfauth

Zijn droom is om zoveel mogelijk mensen hun kennis online te laten delen. Daarom schreef hij twee boeken over bloggen, bouwt hij Brainsley en daarnaast presenteert hij de talkshow Literaturfest en schrijft hij wekelijks voor nrc.next. Dit is zijn week.

Maandag

Je ziet me hier krampachtig in de houding staan. Ik fungeer als doorpasmodel voor het eco designer label van mijn vriendin, Carlien Helmink. studio JUX heet het, ze zijn vier jaar geleden begonnen en hebben nu een atelier in ontwikkelingsland Nepal en zeventig verkooppunten in veertien landen. Maar als ze een doorpasmodel voor de wintercollectie nodig hebben, kom ik nog steeds opdraven.

Dinsdag

De hygiëne in de Balie is ook niet meer wat het geweest is. Ik zit in deze heerlijk klassieke lunchtent met de jongens van Pitchers. Zij organiseren aanstaande vrijdag een avond waar ondernemers hun bedrijf pitchen. Zonder microfoon, zonder slides. Er mogen maximaal vijftig man komen en doel is om van elkaar te leren. Ik ga het hebben over mijn startup Brainsley, een site waar je leestips van topexperts krijgt.

Woensdag

Dit schitterend gebouwtje staat op het gloednieuwe Rotterdam Centraal. Hopelijk blijft het staan. Ik was in Rotterdam om Wilfried de Jong op te zoeken. Een half jaar geleden kwamen we elkaar tegen in New York, een gedeelde liefde van ons. Nu bespraken of we van mijn literaire talkshow Literaturfest – vijf keer per seizoen in de Rode Hoed – misschien een televisieprogramma valt te maken. Lijkt me heel cool, ooit.

Donderdag

Op diner bij NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch. Hij nodigt dit jaar alle schrijvers van NRC in groepjes bij hem thuis uit. Omdat ik een wekelijkse technologiecolumn tik voor nrc.next, mocht ik ook langskomen. We hebben het uiteraard gehad over NRC Reader, de app die artikelen van NRC Handelsblad eindelijk uit de eeuwenoude krantenmal heeft bevrijd.

Vrijdag

Een paar maanden geleden ben ik verhuisd naar de Amsterdamse De Clercqstraat en heb daar eindelijk, jarenlange droom, een eigen kantoortje. Er staat nog geen boekenkast, zoals je ziet, maar de bank om al die boeken voor Literaturfest te lezen, staat sinds vandaag klaar.

Zaterdag

Veel geeky-er dan dit wordt het waarschijnlijk niet, Risk-night bij Jelle Prins thuis, dezelfde jongen die de NRC reader bouwde. Met een clubje nerds eten we hamburgers om elkaar vervolgens op een decennia-oud Risk-bord te lijf te gaan. Terwijl er twee partijen strijden, praat de rest over de robotstofzuiger van Jelle.

Zondag

Bloggen, bloggen, bloggen. Ik ben verliefd op dit scherm. Alles in mijn ‘carrière’ heb ik te danken aan bloggen. Ik begon in 2006 tijdens mijn stage bij de Verenigde Naties, omdat geen krant me als New York-correspondent wilde hebben, en werd twee jaar later alsnog gebeld door NRC, of ik misschien toch bij hen aan de slag wilde. Omdat ik er zoveel aan gehad heb, blog ik nog steeds dagelijks, hoe saai en dwangmatig dat af en toe ook is. Bloggen laten dingen uit de hand lopen, en dat is onbetaalbaar.