Bob Schiller

Christoph van Veghel

Wie ben je en zou je de lezers van Fontanel uit kunnen leggen wat je afstudeerwerk inhoudt?

Mijn naam is Bob Schiller en in juni ben ik afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven. Ik gebruik net als bijna alle andere Nederlanders dagelijks mijn fiets. Zelfs onze minister president gaat op de fiets naar zijn werk. De fiets is onderdeel van onze cultuur en dit is al meer dan 100 jaar het geval. Er worden echter al lang geen fietsen meer in Nederland geproduceerd. Erg jammer vind ik, Nederland zou juist met al onze ervaring de beste fietsen van de wereld kunnen maken. Het probleem zit hem in de productie kosten.

Het fietsframe is een arbeidsintensief product. Daarom worden fietsframes bijna alleen nog in China of Taiwan gemaakt. Toen ik mij dit realiseerde ben ik opzoek gegaan naar een manier om een fiets toch in Nederland te produceren zonder dat hij onbetaalbaar zou worden. Ik heb mij laten inspireren door de autoindustrie, zij zijn er in geslaagd hun productie in Europa te houden. Dit hebben zij gedaan door het productie proces te automatiseren en technieken te kiezen die zich voor automatisering lenen zoals het persen van platen en puntlassen. Mijn fiets wordt op deze manier gemaakt. Het frame bestaat uit twee in vorm geperste aluminium platen die dmv puntlassen aan elkaar worden verbonden. In potentie kan dit geheel geautomatiseerd worden waardoor er enorm bespaard kan worden op manuren.

Wat hoop je over een jaar te doen?

Mijn doel is om Epo in productie te krijgen. Hier moeten nog een aantal dingen voor worden ondernomen. Het frame moet doorgerekend worden op kracht en sterkte en er moet een werkend prototype worden gemaakt om in de praktijk te kunnen testen. Aankomend jaar wil ik hiermee aan de slag gaan. Wanneer alles klopt wil ik dmv van crowdfunding het geld bij elkaar krijgen om met de productie te kunnen starten.

Hoe kijk je terug op je opleiding, uit welke momenten haalde jij de meeste voldoening?

Samen met 3 vrienden heb ik vanaf het tweede jaar een loods gehuurd aan de rand van Eindhoven. We hebben machines aangeschaft en zo een volwaardige werkplaats ingericht. Hierdoor konden we 24 uur per dag werken aan onze projecten, dit gaf enorm veel vrijheid. De Design academie is een zeer intensieve opleiding dus we hebben heel wat nachten doorgewerkt.

Bob Schiller

opzij brooks logo kroonplaatrem schijf achter voorvork beltdrive vork kabel -CD-20140528_116-CD-20140528_147 testje

Supported by Adobe

We zijn erg blij dat Fontanel Finals 2014 gepresenteerd wordt in samenwerking met Adobe Nederland. Adobe speelt met zijn Creative Cloud in op future proof software voor de gehele creatieve industrie. De ideale partner voor Fontanel Finals 2014, dat voor de zevende keer een waardig podium biedt aan het grootste aanstormende creatieve talent van Nederland.