Jasmijn de Nood

Christoph van Veghel

Wie ben je en zou je de lezers van Fontanel uit kunnen leggen wat je afstudeerwerk inhoudt?

Ik ben Jasmijn de Nood, dit jaar ben ik afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, in de richting illustratie. Ik maak graag redactioneel werk met sociaal-maatschappelijke thema’s. Het werk ‘WE WANT MORE’ gaat over generatie-Y, mijn eigen generatie. In deze tijd ligt de nadruk op keuzevrijheid en het individu. We willen veel en we willen het nu. We hebben hoge verwachtingen van onszelf, maar hoewel de mogelijkheden eindeloos lijken, wordt de druk om goed te kiezen groter.

In mijn afstudeerwerk zijn verschillende personages te volgen die te maken krijgen met concurrentie en keuzestress. Het gevoel dat er veel kan, maar daarom ook veel moet. Het gevoel dat de wereld die we kennen transformeert naar een plek waar geen boven of onder meer is en veel mensen in de knoop raken. Dit heb ik willen verbeelden door middel van een langwerpige lichtbak. Achter het beeld beweegt het licht van links naar rechts. Op deze manier hoop ik de kijker mee te nemen in de transformatie van de normale wereld naar een plek met een angstaanjagende en beklemmende omgeving.

Wat hoop je over een jaar te doen?

Ik hoop het komende jaar aan de slag te kunnen als freelance illustrator, ik maak graag redactionele illustraties in opdracht. Verder wil ik mijn kennis en kunde op bekende terreinen als grafisch ontwerp en animatie uitbreiden en onderzoek doen naar mijn mogelijkheden binnen nieuwe terreinen. Ik hoop samen te kunnen gaan werken met mensen in andere vakgebieden als modeontwerpers, productontwerpers en schrijvers. Ten slotte hoop ik dit jaar een mooie plek te vinden voor mijn afstudeerwerk.

Hoe kijk je terug op je opleiding, uit welke momenten haalde jij de meeste voldoening?

De afgelopen vier jaar zijn heel snel gegaan. De eerste twee jaar voelden als een achtbaan. Ik werd volledig uit mijn comfortzone getrokken om in het derde jaar langzaam mijn eigen stem en stijl te vinden. In de eerste twee jaar smeten we met verf, maakten levensgrote 3d portretten van piepschuim, stof en afval. We zochten uit welke materialen en technieken er allemaal waren en aan welke we uiteindelijk wilden vasthouden. Vanaf dat moment vond ik het leuker, ik had de mogelijkheid om gerichter beeld te maken en te verbeteren. Na de eerste twee jaar was ik gewend geraakt aan soms harde kritiek en kon ik bedenken welke kritiek ik wilde meenemen en welke ik links liet liggen. Dat is belangrijk geweest voor het vormen van mijn eigen visie en stijl.

Vaak kwam het voor dat ik volledig in de knoop zat met een opdracht, maar ergens wist dat er een mogelijkheid moest zijn een bepaald idee te verbeelden . De momenten waarop je totaal iets anders aan het doen bent en opeens hét idee krijgt zijn het leukst. Dat ik aardappelen aan het schillen ben en ineens denk ‘het moet een lichtbak worden, het licht moet bewegen en er moet een verloop zitten in de omgeving.’

Jasmijn de Nood

fotolichtbakveraf8bannierdeel1 bannierdeel2 bannierdeel3 bannierdeel4 bannierdeel5 closup1 closup2 closup4 testje

 Supported by Adobe

We zijn erg blij dat Fontanel Finals 2014 gepresenteerd wordt in samenwerking met Adobe Nederland. Adobe speelt met zijn Creative Cloud in op future proof software voor de gehele creatieve industrie. De ideale partner voor Fontanel Finals 2014, dat voor de zevende keer een waardig podium biedt aan het grootste aanstormende creatieve talent van Nederland.