Mandy Peeters

Christoph van Veghel

Wie ben je en zou je de lezers van Fontanel uit kunnen leggen wat je afstudeerwerk inhoudt?

Ik ben Mandy Peeters en ik ben onlangs afgestudeerd aan AKV | St.Joost in Breda, studierichting illustratie. Ik heb een beeldverhaal gemaakt over een introverte man, genaamd Matthieu, die in het centrum van Breda woont, maar daar helemaal niet thuis hoort. Het leven in de stad is voor hem veel te druk en overweldigend. Hij begrijpt niemand, en niemand begrijpt hem. In zijn zoektocht naar schoonheid en stilte sluit hij zich op in zijn appartement en droomt weg in zijn fantasie. Hier creëert hij een hele nieuwe wereld waar de natuur en de liefde de overhand heeft.

Het verhaal van Matthieu is erg persoonlijk. Veel dingen die hij meemaakt zijn gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Ik woon zelf in het centrum van Breda, voor veel mensen een relatief rustige, kleine stad. Maar ik ben opgegroeid in een klein dorpje aan de rand van een groot bos. Ik ben daarom zelf ook constant op zoek naar schoonheid en stilte.

Wat hoop je over een jaar te doen?

Ik hoop dat ik over een jaar fulltime als freelance illustrator werkzaam kan zijn, en dat ik mooie en inspirerende opdrachten mag doen waar ik veel van kan leren en mijn portfolio mee kan uitbreiden. Daarnaast hoop ik een uitgever te hebben gevonden voor mijn beeldverhaal. Ik wil meer nieuwe beeldverhalen gaan maken voor volwassenen en kinderen, want ik vind het prachtig om de verhalen en personages die al een tijdje in mijn hoofd zitten tot leven te brengen. Verder wil ik gewoon mooie dingen maken en mezelf ontwikkelen als illustrator.

Hoe kijk je terug op je opleiding, uit welke momenten haalde jij de meeste voldoening?

Voor mijn gevoel zijn vier jaar kunstacademie erg snel gegaan. Als ik mijn werk van nu vergelijk met mijn werk in de propedeuse zie ik dat ik ontzettend gegroeid ben in die tijd. Voor ik aan de kunstacademie begon dacht ik dat ze mij precies gingen vertellen wat ik moest doen om een goede illustrator te worden, maar ik heb geleerd dat je het vooral zelf moet uitvinden. De kunstacademie heeft mij daarmee geholpen door een veilige omgeving te bieden waarin ik kon experimenteren. Ik heb er geleerd dat je niet bang moet zijn om fouten te maken, en dat niet alleen het eindresultaat, maar ook het werkproces heel belangrijk is.

In het laatste jaar mochten we onze eindexamenopdracht zelf bedenken. Hier heb ik dan ook eindelijk de kans gekregen een beeldverhaal te maken. In het begin vonden mijn docenten het niet zo’n goed idee, omdat ik het verhaal nog moest schrijven. Toch ben ik er mee doorgegaan omdat er een verhaal in mijn hoofd zat dat er al een hele tijd uit moest. Hierdoor ben ik in die laatste periode veel dichter bij mezelf gekomen als illustrator, maar ook als persoon. Ik heb ondervonden dat als je genoeg wilskracht hebt om iets te doen, je meer kan bereiken dan je denkt. Dit motiveert mij om verder te gaan en ambitieus te zijn.

Mandy Peeters

mandypeeters_matthieu_06 mandypeeters_matthieu_07 mandypeeters_matthieu_10 mandypeeters_matthieu_16 mandypeeters_matthieu_17 mandypeeters_matthieu_21 mandypeeters_matthieu_24 mandypeeters_matthieu_25 mandypeeters_matthieu_29 mandypeeters_matthieu_boekje testje

 Supported by Adobe

We zijn erg blij dat Fontanel Finals 2014 gepresenteerd wordt in samenwerking met Adobe Nederland. Adobe speelt met zijn Creative Cloud in op future proof software voor de gehele creatieve industrie. De ideale partner voor Fontanel Finals 2014, dat voor de zevende keer een waardig podium biedt aan het grootste aanstormende creatieve talent van Nederland.