Milou van Esch

Christoph van Veghel

Wie ben je en zou je de lezers van Fontanel uit kunnen leggen wat je afstudeerwerk inhoudt?

Ik ben Milou van Esch, net afgestudeerd aan Maastricht Academy of Fine Arts and Design aan de afdeling fashion design. Mijn afstudeer collectie is ontstaan uit mijn fascinatie voor breking van licht. Het werk ‘Rémagine’ van Olafur Eliasson, een kunstenaar die veel werkt met natuurkundige elementen zoals licht, is erg belangrijk voor me geweest. Het werk bestaat uit een projectie van licht op een witte muur wat een driedimensionaal effect oplevert. Dit gevoel wilde ik vertalen naar mijn collectie.

In het werk ‘Rémagine’ zag ik heel veel abstracte kledingstukken en interessante vormen waarmee ik aan de slag wilde gaan. Ik ben deze vormen gaan uitknippen en ben met deze vormen verschillende composities gaan maken op silhouetten. Mijn hele collectie is uiteindelijk door middel van deze collage techniek opgebouwd. Ik heb ook gebruik gemaakt van prints die altijd een bepaald kleurverloop bevatten. Hiervoor heb ik gekozen als verwijzing naar het kleurenspectrum wat ontstaat zodra licht gebroken wordt.

Wat hoop je over een jaar te doen?

Op dit moment wil ik gewoon zo snel mogelijk aan de slag gaan om op die manier veel ervaring op te doen. Dit mag voor nu nog een stage zijn maar over een jaar hoop ik dat ik ergens een vaste functie heb weten te krijgen binnen het designteam van een bestaand label. Daarnaast wil ik voor mezelf aan mijn eigen collecties blijven werken en hoop ik over een jaar hiermee mijn eigen webshop te hebben opgestart.

Hoe kijk je terug op je opleiding, uit welke momenten haalde jij de meeste voldoening?

De tijd op de academie vond ik super en de jaren zijn voor mij echt voorbij gevlogen. Je werd altijd omgeven door creatieve mensen met dezelfde interesse en passie. Ik heb altijd een vrij kleine klas gehad, hierdoor was iedereen erg betrokken met elkaar en besprak je veel samen en deed je veel inspiratie op. Het belangrijkste wat ik op de academie geleerd heb is het ontwikkelen van je eigen handschrift, wie ben ik als ontwerper en welke ontwerp-techniek past bij mij.

Voor mij waren dat de momenten waarop ik mocht gaan beginnen aan de uitvoerperiode. Na het doen van research en het maken van de ontwerpen begin ik met de vertaling van ontwerptekening naar proefmodel, dit is eigenlijk altijd de lastigste en belangrijkste periode want de proefmodellen moeten natuurlijk perfect zijn voordat je ze daadwerkelijk kan gaan uitvoeren. Als het dan zover is dat de proefmodellen zijn goed gekeurd en je ze in de echte stof kan gaan uitvoeren, is dat toch wel een magisch moment waarop je collectie echt compleet wordt en tot leven komt.

Milou van Esch

AMSTERDAM FASHION WEEK SS15 AMSTERDAM FASHION WEEK SS15 AMSTERDAM FASHION WEEK SS15 liselottefleur-milouvanesch1 liselottefleur-milouvanesch3 liselottefleur-milouvanesch8 liselottefleur-milouvanesch11 kopie liselottefleur-milouvanesch14 liselottefleur-milouvanesch15 liselottefleur-milouvanesch21 liselottefleur-milouvanesch28

Fotografie collectie: Liselotte Fleur.

testje

 Supported by Adobe

We zijn erg blij dat Fontanel Finals 2014 gepresenteerd wordt in samenwerking met Adobe Nederland. Adobe speelt met zijn Creative Cloud in op future proof software voor de gehele creatieve industrie. De ideale partner voor Fontanel Finals 2014, dat voor de zevende keer een waardig podium biedt aan het grootste aanstormende creatieve talent van Nederland.