Shai Langen

Christoph van Veghel

Wie ben je en zou je de lezers van Fontanel uit kunnen leggen wat je afstudeerwerk inhoudt?

Mijn naam is Shai Langen en ben afgestudeerd aan de HKU met het project ‘Chimera’. ‘Chimera’ is een project bestaande uit een materialen collectie gemaakt van latex en een bijbehorende film die een toekomst beeld laat zien waarin het menselijk lichaam gekweekt en gecultiveerd wordt. De collectie bestaat uit verschillende bewerkingen van vloeibaar latex die ontstaan door de reactie van latex op calcium nitraat. Na het experimenten met de viscositeit van beide materialen en het gebruik van verschillende technieken heb ik de texturen gemaakt die doen denken aan cellulaire structuren en parasitaire schimmels. Met deze gemuteerde materie ben ik de plasticiteit van het menselijk lichaam gaan onderzoeken.

In de film is het lichaam een uit materiaal opgebouwde entiteit geworden, dat continu constructie en reconstructie aangaat. Opzoek naar de scheiding tussen levend en niet leven materie. ‘Chimera’ speelt met het concept waarin het organische overwoekerd wordt door het synthetische. Waar natuurlijke processen de huid muteren. En waar het synthetische bestuurd wordt door het organische. Dit plastische lichaam is een plek geworden waar parasitaire substanties het immateriële imiteren en op een intuïtieve manier zijn architect onthullen.

Wat hoop je over een jaar te doen?

Werkzaam zijn in verschillende branches en richtingen, zowel op op het design vlak, mode en textiel, film en fotografie, als ook in de kunst. Het liefst zou ik een combinatie van eigen opdrachten doen en freelancen voor andere ontwerpers/bedrijven om meer ervaring op te doen.

Daarnaast mezelf verder ontwikkeld hebben in film/fotografie en het verkennen en realiseren van mijn theoretische kant door het maken van eigen werk. En uiteindelijk de dingen mogen doen die ik het leukst vind om te doen: materiaal ontwikkeling en dit op exhibitionistische wijze op mijn lichaam plakken.

Hoe kijk je terug op je opleiding, uit welke momenten haalde jij de meeste voldoening?

Ik heb vrij snel in de opleiding mijn fascinatie voor het lichaam gevonden en daar ook de ruimte voor gekregen om mij hier in te verdiepen. Vrij en experimenteel te werk gaan leveren voor mij de vruchtbaarste momenten op. Ik kan uren doorbrengen in een hoekje en lekker knoeien met materiaal. Als je eenmaal een drijfveer hebt gevonden komt de rest meestal vanzelf.

De laatste twee jaren kwam ik de theoretisch en/of filosofische kant van mijzelf tegen. Het verbinden van mijn esthetische kant en mijn theoretische kant was iets waar ik moeite mee had. Een strijd tussen kunstenaar en ontwerper zullen we het maar noemen. In ‘Chimera’ heb ik deze twee werelden al goed weten te verbinden. Al is het van materiaal, naar vorm, naar symboliek, iets waar ik mijzelf nog verder in wil ontwikkelen.

Uit de diversiteit van de groep haalde ik de meeste voldoening. Het is heerlijk om dialogen aan te gaan tussen keramisten, meubel makers, social designers, en sceptici. Zo’n diversiteit kan je altijd blijven verrassen en scherp houden. Hopelijk weet ik dat ook in het werkveld te behouden.

Shai Langen

Chimera 1 Chimera 2 Chimera 3 Chimera 4 Chimera 5 Chimera 6 Chimera 7 Chimera 8 Material 1 Material 1a Material 2 Material 3 Material 3b Material 4 Material 4a Material 5 Material 5a testje

 Supported by Adobe

We zijn erg blij dat Fontanel Finals 2014 gepresenteerd wordt in samenwerking met Adobe Nederland. Adobe speelt met zijn Creative Cloud in op future proof software voor de gehele creatieve industrie. De ideale partner voor Fontanel Finals 2014, dat voor de zevende keer een waardig podium biedt aan het grootste aanstormende creatieve talent van Nederland.