Teresa van Dongen

Christoph van Veghel

Wie ben je en zou je de lezers van Fontanel uit kunnen leggen wat je afstudeerwerk inhoudt?

Ik ben Teresa van Dongen, dit jaar ben ik afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven. Het combineren van mijn passie voor Design, Biologie, Scheikunde en Natuurkunde is de kern en basis van het werk dat ik maak.

In mijn project ‘Ambio’ heb ik mij laten inspireren door het magische fenomeen van lichtgevende golven. Dit verschijnsel wordt in de natuur veroorzaakt door lichtgevende bacteriën in het zeewater die oplichten wanneer ze voorzien worden van zuurstof bij elke golfslag. Ambio is een lichtinstallatie en balanceert twee gewichten en een glazen buis, die half gevuld is met een vloeistof met deze bijzondere bacterie. Als je de lamp één keer in de zoveel tijd een zacht duwtje geeft, houden de gewichten het geheel in beweging. Zolang er beweging is, is er licht. Ambio is een visualisatie van een onderzoek naar hoe we de natuur kunnen gebruiken als een bron van energie.

Mijn andere project, ‘Lumist’ gaat over kostbare energie die elke dag verloren gaat zonder dat we er erg in hebben. Ik heb gezocht naar een manier om de hitte die verloren gaat bij halogeenlicht om te zetten in iets bruikbaars met als resultaat; een lamp en luchtbevochtiger in één. De hitte van het halogeen lampje verwarmt het omringende water tot net onder het kookpunt, waardoor het water geleidelijk verdampt. Meer water wordt constant toegevoerd vanuit het grotere reservoir. Lumist gebruikt zodoende energie die normaalgesproken verloren gaat om de luchtvochtigheid in een ruimte te verbeteren.

Wat hoop je over een jaar te doen?

Ik ben op het moment in gesprek met het Nationaal Glasmuseum en de Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum van Leerdam. Tijdens mijn afstuderen hebben ze mij enorm gesteund. Het idee is dat we deze samenwerking in de toekomst voortzetten. Glas is in mijn grote passie en ik hoop dat zich dat over een jaar nog steeds reflecteert in mijn werk.

Daarnaast ben ik een leuke samenwerking aangegaan met twee master studenten (Life Science and Technology) van de TU Delft, Richard Groen en Bart Joosse. Zij voorzien mij onder andere trouw van lichtgevende bacteriën voor mijn Ambio. We blijven experimenteren en verbeteringen aanbrengen en ik hoop dat we over een jaar de techniek achter Ambio dusdanig onder de knie hebben dat ik het ontwerp weer een treetje hoger kan tillen. Met Ambio, zoals hij nu is, hoop ik in de tussentijd veel te kunnen exposeren. Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven zal hij op drie plekken te zien zijn, waaronder het Van Abbemuseum.

In het algemeen streef ik ernaar om mensen met mij mee te laten denken over een toekomst van mogelijkheden die gecreëerd worden door de wetenschap. Ik hoop over een jaar een eigen studio te hebben van waaruit ik mijn producten en visie uit kan dragen.

Hoe kijk je terug op je opleiding, uit welke momenten haalde jij de meeste voldoening?

Ik heb de opleiding ervaren als een intense periode waarin je doorzettings- en uithoudingsvermogen uitermate op de proef gesteld worden. Een periode vol plezier, onzekerheid, voldoening en bovenal het vinden van de kern van wie je bent als ontwerper en wat je wilt gaan doen in je leven. Ik heb enorm veel te danken aan deze opleiding.

Ik heb de meeste voldoening gehaald uit mijn afstudeer periode omdat ik toen (eindelijk) helemaal kon doen wat ik wilde. Hoe minder sturing, hoe zekerder ik ben van mijn zaak. Door de vrijheid van het afstuderen heb ik iets kunnen neerzetten waar ik heel tevreden mee ben. Het zijn twee projecten die echt communiceren wat ik wil uitdragen als ontwerper. Het heeft voor mij een koers gezet voor hoe ik het beste werk en wat ik wil gaan doen in mijn verdere carrière.

Teresa van Dongen

AMBIO_dark_web Ambio_klein_02 Ambio_klein_03 LUMIST_web

Fotografie Ambio: Hans Boddeke

Fotografie Lumist: Femke Reijerman

Copyright Design Academy Eindhoven

testje

 Supported by Adobe

We zijn erg blij dat Fontanel Finals 2014 gepresenteerd wordt in samenwerking met Adobe Nederland. Adobe speelt met zijn Creative Cloud in op future proof software voor de gehele creatieve industrie. De ideale partner voor Fontanel Finals 2014, dat voor de zevende keer een waardig podium biedt aan het grootste aanstormende creatieve talent van Nederland.