Catch Up: Cindy Bakker
In de aanloop naar de bekendmaking van de Fontanel Finals Young Talents 2014 blikken we nog één keer terug naar een aantal Young Talents van vorig jaar met de vraag hoe ze het afgelopen jaar ervaren hebben.
In de aanloop naar de bekendmaking van de Fontanel Finals Young Talents 2014 blikken we nog één keer terug naar een aantal Young Talents van vorig jaar met de vraag hoe ze het afgelopen jaar ervaren hebben.
Mijn academie tijd op de Willem de Kooning in Rotterdam beschouw ik als een waardevolle tijd waarbij ik me zo divers mogelijk hebben kunnen ontplooien. De vrijheid was er (echter binnen de kaders van school) om mijn eigen identiteit als fotograaf/kunstenaar te ontwikkelen.
Echter mijn echte ontwikkeling en leerproces is daarna pas echt begonnen. De academie is een goede basis, maar het eerste jaar na de academie kon ik beschouwen als het jaar waarbij ik er pas echt achter kwam dat ik echt gelukkig werd van het maken van beelden, het assisteren van kunstenaars en het eeuwige klieren in mijn atelier.
Ik had geen verwachtingen betreft de toekomst na de academie. Voor mijn gevoel zag alles er vrij negatief uit. Er is geen werk en al zeker geen geld te verdienen. Laten we eerlijk wezen, de creatieve sector ligt op zijn gat. Betreft mijn verwachtingen zat ik echt finaal mis. Tijdens en na mijn afstudeerexpositie ben ik door diverse galeries en bedrijven benaderd om eigen werk te exposeren. Mijn werk is vervolgens gepubliceerd in NEW Photography, Glamcult en Volkskrant Magazine. Ik ben zelfs benaderd door Dapiran Art Project Space in Utrecht, een kunstgalerie die interesse had om mijn werk te vertegenwoordigen. Helaas had ik echter te weinig werk en ervaring in de kunstbranche.
Om mijn eigen werk daarom verder en beter te kunnen ontwikkelen heb ik toen besloten om zo veel mogelijk inspirerende fotografen, kunstenaars en creatieve bureaus aan te schrijven of dat ik wat voor hen kon betekenen. Dit ging beter dan verwacht en ik heb hierdoor onder andere fotografen als Lonneke van der Palen, Wyne Veen en Romy Treebusch mogen assisteren. Mijn meest waardevolle en leerzaamste tijd was dat bij kunstenaar Marleen Sleeuwits. Haar werkwijze van beelden maken is onvergelijkbaar met ieder ander kunstenaar. Een tijd slopend proces, waarbij de foto het vastleggen is van een onbestaande ruimte die zij bouwt vanuit gevonden materialen.
Op dit moment werk ik 3 dagen freelance voor Stijlinstituut in Amsterdam en de rest van mijn tijd besteed ik aan het ontwikkelen van mijn eigen werk in mijn atelier in Utrecht. Met de portie ervaring het afgelopen jaar wil ik me echt gaan focussen op mijn eigen werk om dit steeds weer op een hoger niveau te krijgen en mijzelf constant blijven inspireren en uitdagen om mooi nieuw werk te blijven maken.
Voor mij persoonlijk is een foto uiteindelijk het eindproces van een object dat ik creëer of bouw. Het is een proces van langdurig veranderen en opnieuw proberen. Een goede foto krijgt pas echt kwaliteit door de tijd en aandacht die je eraan besteed.
Laat na de academie los dat je altijd maar vanuit een concept of idee moet werken en dat je je best mag laten leiden door dat ene object of materiaal wat je vindt. Besteed enorm veel tijd aan je eigen werk, en probeer niet gelijk een baan te vinden omdat dat nou eenmaal geld verdiend. Bezuinig nooit op de presentatie van je werk. Geen goedkope prints of Ikea lijsten. Je werk is het waard om de kwaliteit uit te stralen die je werk verdiend.
Supported by Adobe
We zijn erg blij dat Fontanel Finals 2014 gepresenteerd wordt in samenwerking met Adobe Nederland. Adobe speelt met zijn Creative Cloud in op future proof software voor de gehele creatieve industrie. De ideale partner voor Fontanel Finals 2014, dat voor de zevende keer een waardig podium biedt aan het grootste aanstormende creatieve talent van Nederland.